יועץ השקעות בבנק

יועץ השקעות בבנק הוא מי שמייעץ ללקוחות הבנק כיצד להשקיע ובאיזה סכומים. יועץ השקעות אינו מנהל השקעות ואינו רשאי לנהל את כספי הלקוחות באופן עצמאי אלא לתת ייעוץ בלבד הכרוך באישורו של הלקוח עבור כל פעולה הנעשית בתיק הלקוח דבר המקשה על הפעילות השוטפת בתיק ההשקעות, על כן, מערך ייעוץ ההשקעות בבנקים נמצא בשנים האחרונים במגמת התכווצות. מנתונים שפרסמה לפני שנה רשות ני”ע עלה כי מ־2018 ועד ספטמבר 2022 צנח מספר יועצי ההשקעות בבנקים בקרוב ל־30%.

בנוסף, נכון לשנת 2024 בנק ישראל מתכוון לקדם מהלך אשר יאפשר לבנקים לגבות עמלה נוספת על ייעוץ השקעות. אם עד היום שילמו לקוחות הבנקים רק עבור דמי משמרת, אלא שכעת בנק ישראל יאפשר לבנקים השונים לגבות דמי ניהול נוספים גם עבור שירות של ייעוץ השקעות.

עולה השאלה מה יעשו אותם לקוחות שלא רוצים לשלם בעבור ייעוץ השקעות. באפשרותם לנהל תיק השקעות מקצועי בבית השקעות. כך גם לקבל ניהול השקעות מקצועי מטובי המנהלים בשוק ההון וגם אפשרות להוזיל את העלויות בבנק.

לסיום, אם גם אתם מחפשים מנהל השקעות מקצועי במקום ייעוץ השקעות בבנק, זה הזמן לפנות אל בית השקעות כוון, בו תוכלו להיפגש עם אנשי מקצוע מהשורה הראשונה, בעלי ניסיון רב שנים בשוקי ההון בארץ ובעולם.

אין באמור בגדר שיווק השקעות (שיווק השקעות: ייעוץ השקעות כשלנותן הייעוץ יש זיקה ל"נכס פיננסי", להלן: "שיווק השקעות") ואין בו כדי להוות תחליף לייעוץ השקעות בעל רישיון עפ"י דין, המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. המידע אינו מתיימר לכלול חלק ו/או את כל המידע הדרוש למשקיע ו/או ב ו/או כל גוף אחר שהוא, לצורך החלטת השקעה ומשכך, ולמען הסר כל ספק, אינו מהווה בשום צורה תחליף לקבלת ייעוץ מקצועי, לרבות שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כיוון ניהול תיקי השקעות אינה מתחייבת לעדכן את המידע בכל עת ולפיכך יש לבצע בדיקה מקיפה לרבות התייעצות עם מומחה בתחום הרלוונטי בטרם הסתמכות על המידע האמור ואין להסתפק בעיון במידע בלבד. כוון ניהול תיקי השקעות בע"מ לא תהיה אחראית בשום צורה שהיא לנזק ו/או הפסד שיגרם מהסתמכות על המידע, אם ייגרמו

מוזמנים לקרוא בנוסף:

השקעות מניבות

תמונת אווירה

השווקים בצילן של החלטות הריבית

הפוסט השבועי 22/8/22- מאת יניב כהן תבל, מנהל תיקי השקעות

מתחילת חודש יולי 2022 ישנה אופטימיות בשוקי המניות בארץ ובעולם בעיקר בגלל התמתנות ציפיות האינפלציה. יחד עם זאת מעניין לראות את התנהגות המשקיעים מספר ימים לפני החלטות הריבית של הבנקים המרכזיים, החלטות אשר בכוחן להטיל צל על המשך העליות בשווקים והמשך האופטימיות.

היום, 22.8.22 יפרסם נגיד הבנק בישראל את החלטת הריבית לחודש הקרוב (צפי להעלאה של 0.5%-0.75%) וביום שישי 26.8.22 ינאם יו"ר הבנק האמריקאי ג'רום פאוול לקראת החלטת הריבית בחודש ספטמבר ובנאום ינסו המשקיעים לדלות רמזים באשר לקצב העלאות הריבית בעתיד.

מעניין לראות שבתקופות בין החלטות הריבית, המשקיעים נותנים משקל נמוך יותר להחלטת הריבית הבאה ומעין "מתעלמים" מהמשך העלאות הריבית הצפויות ולכן האופטימיות גוברת והשווקים עולים, ואולם מספר ימים לפני החלטות ריבית או נאומים רשמיים של נגידי הבנק המרכזי, המשקיעים שוב "נזכרים" שהחלטת הריבית מתקרבת, ולכן החשש גובר והשווקים נוטים לרדת.

להתנהגות זאת השפעה ניכרת על תנודתיות השווקים, כמו גם דוחו"ת הענקיות אשר ממשיכים להתפרסם בימים אלה בארה"ב ובניהן השבוע יפרסמו:

Monday: Zoom (ZM), Nordson (NDSN), Palo Alto Networks (PANW)

Tuesday: Medtronic (MDT), J.M. Smucker (SJM), JD.com (JD), Intuit (INTU), Advance Auto Parts (AAP)

Wednesday: Splunk (SPLK), NetApp (NTAP), Autodesk (ADSK), salesforce.com (CRM), Nvidia (NVDA)

Thursday: Dollar Tree (DLTR), Dollar General (DG), Workday (WDAY), Marvell Technology (MRVL), Ulta Beauty (ULTA)

נתונים מרכזיים השבוע:

1. היום יום שני, החלטת הריבית בישראל

2. מדד מנהלי הרכש – ייצור ושירותים בארה"ב, יום שלישי

3. מכירות בתים חדשים בארה"ב, יום שלישי

4. מכירות מוצרים ברי קיימא בארה"ב, יום רביעי

5. מכירות בתים בהמתנה בארה"ב, יום רביעי

6. תמ"ג רבעוני בארה"ב, יום חמישי

7. תביעות ראשונות לדמי אבטלה בארה"ב, יום חמישי

8. מדד ההוצאה לצריכה פרטית בארה"ב, יום שישי

9. נאום יו"ר הבנק המרכזי בארה"ב ג'רום פאוול, יום שישי

———————————————————————————————————-

אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עשויים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תמונת אווירה

הפוך על הפוך

חודש יולי 22 היה חודש טוב בשוק ההון, עם עליות של כ- 8% וכ-11% במדד ה S&P 500 והנאסד"ק (בהתאמה) וכ-3% במדדי המניות בישראל. הדבר המעניין הוא שזה קורה דווקא בחודש בו ארה"ב נכנסת למיתון באופן רשמי. הכיצד?

כאמור, לפי הגדרת הכלכלנים מיתון הוא מצב בו במשק יש צמיחה שלילית של שני רבעונים לפחות. ברבעון הראשון של שנת 2022 התוצר המקומי של ארה"ב התכווץ ב 1.6% וברבעון השני התמ"ג התכווץ ב 0.9% נוספים, כלומר בארה"ב ישנה צמיחה שלילית והכלכלה מתכווצת. כדי להבין מדוע שוקי המניות עולים בחודש בו הכלכלה הגדולה בעולם נכנסת למיתון צריך לבחון את האינדיקטור הכלכלי עבורו למשקיעי שוק ההון ישנה הרגישות הגבוהה ביותר. הריבית.

הריבית הינה מחיר הכסף ובאמצעותה בנקים מרכזיים בעולם יכולים לשלוט בכמות הכסף שנמצאת במשק וכך להשפיע על הצריכה, על העסקים, על ההלוואות ועל החסכונות. ברגע שלדעת הבנק המרכזי הכלכלה יוצאת מאיזון הכלי שעומד לרשותו על מנת לאזן את הכלכלה היא הריבית.

בשנתיים האחרונות הכלכלות בעולם יצאו מאיזון. אינפלציה שנתית של 5%-10% ברחבי העולם לא נראתה במשך שנים, גם לא אינפלציה של 1%. צריך להבין, אינפלציה של 2% בשנה היא דבר טוב ומעידה על צמיחה בריאה של המשק ללא יציאה מאיזון ולכן הבנקים המרכזיים בעולם במשך שנים שאפו להגיע ליעד אינפלציה של 2% בשנה, אולם לאורך העשור האחרון האינפלציה השנתית הייתה אפסית. מגפת הקורונה יחד עם המלחמה באוקראינה טרפו את הקלפים וכך ארה"ב מצאה את עצמה מאינפלציה של עד 1% בשנה לאינפלציה כמעט דו ספרתית בפרק זמן קצר מאוד. לכן, כאשר מחירי המוצרים יוצאים משליטה נגיד הבנק בארה"ב נאלץ להעלות את הריבית בצורה חדה על מנת לקרר ביקושים של הצרכנים וכך להוריד את מחירי המוצרים.

המשקיעים בשוק ההון כאמור רגישים מאוד לריבית. מדוע? ראשית משום שהריבית מהווה את האלטרנטיבה להשקעות. ככל שהריבית גבוהה יותר, אלטרנטיבות השקעה של מניות ואג"ח נראות פחות אטרקטיביות ולכן שערי המניות ואגרות החוב יורדים. שנית, כאשר הריבית עולה, העסקים שנטלו הלוואות צריכים לשלם כעת יותר ריבית על אותן הלוואות ולכן רווחיהם יורדים ושערי המניות שלהם יורדים בהתאמה, לכן מתחילת השנה אנו עדים לירידות חדות בשוקי המניות בעולם עקב העלאות ריבית של הבנקים המרכזיים.

כאשר כלכלת ארה"ב נכנסת למיתון, באופן הפוך על הפוך זה מאותת למשקיעים שכנראה העלאות הריבית מהן פחדו כל כך מתקרבות לסיומן או לפחות העלאות הריבית הנוספות יהיו בקצב נמוך יותר מהקצב שצפו המשקיעים לפני מספר חודשים. העלאת הריבית ביולי בארה"ב עמדה על 75 נקודות בסיס כך שריבית הבנק המרכזי בארה"ב עומדת על 2.25%-2.5%, וכעת צופים המשקיעים שהעלאות הריבית הקרובות יהיו בשיעור נמוך יותר. במקרה כזה בו הריבית עולה אך לא בשיעור חד, ובקצב הנמוך מהקצב לו צפו בתחילה נוטעת אופטימיות בקרב המשקיעים בארה"ב ששבים לרכוש מניות ואג"ח.

אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עשויים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

ליהנות מתשואות ברוטו באג"ח גם ללקוחות פרטיים

ליהנות מתשואות ברוטו באג"ח גם ללקוחות פרטיים

בשנים האחרונות בהן ריביות הבנקים המרכזיים אפסיות, התשואה שמניבות אגרות החוב ובניהן גם אגרות החוב הקונצרניות נמוכות מאוד משום שיש להן קשר ישיר לסביבת הריבית במשק. אם בשנים עברו אגרות חוב קונצרניות מדורגות הניבו בממוצע 4%-3% בשנה לתקופה של 3 שנים, בשנים האחרונות אנו עדים לתשואה ממוצעת באותן אגרות של 1%-0.5%. בנוסף תשואות אלה הן תשואות ברוטו, כלומר לפני תשלום מס שחל על כל קופון שמשלם האג"ח ולכן תשואות הנטו לאחר מס אפילו נמוכות יותר.

ראשית על מנת לעשות סדר, נבחין בין שחקני אג"ח 'ברוטואיסטים' כלומר שלא חל עליהם מס רווחי הון שנוצר מאג"ח או מס על הכנסה מהריבית, לבין שחקני אג"ח 'נטואיסטים' שמשלמים מס על רווחי הון מאג"ח ובכל חלוקת קופון.

'ברוטואיסטים' הינם גופים מוסדיים בשוק ההון כמו קרנות פנסיה, קופות גמל והשתלמות וקרנות נאמנות פטורות שמס רווחי הון שנוצר מאגרות חוב ומס על הכנסות מריבית של אגרות חוב אינו חל על פעילותן השוטפת בתוך הקרן, אלא המס חל על עמיתי הקרנות בעת משיכת הכספים.

'נטואיסטים' הינם משקיעים פרטיים, יחידים שפועלים עצמאית בשוק ההון והמס שחל עליהם הוא 'מס במקור' כלומר מס שמשולם מיידית במידה ונוצר רווח הון מאגרות חוב או מס על ההכנסה מריבית. לכן כאשר משקיע פרטי בא לבחון השקעה באג"ח עליו לקחת בחשבון את עניין המס ולבחון את התשואה נטו שמניבה אג"ח כלשהי, כלומר תשואה שלוקחת בחשבון את תשלום המס על הריביות שמשלמת האג"ח.

אם כן כיצד יכולים משקיעים פרטיים לקבל מאג"ח תשואה ברוטו ללא תשלום מס?

קיים מכשיר אחד בשוק ההון אשר מאפשר בתנאים מסוימים לקבל זאת. מכשיר זה הינו קרן נאמנות חייבת. קרן נאמנות חייבת בניגוד לקרן נאמנות פטורה, הינה קרן אשר חייבת בתשלומי המס על רווחים שנוצרים מאג"ח וממניות שהיא מחזיקה, כלומר התחשבנות המיסוי מבוצעת בתוך הקרן עצמה ובעת משיכת בעלי היחידות את כספיהם מהקרן הם אינם חייבים במס ולכן התשואה הינה תשואה נטו לאחר מס. כעת, במידה וקיים הפסד צבור בתוך קרן נאמנות חייבת, הרווחים העתידיים שנוצרים בקרן יכולים להתקזז מול ההפסדים הצבורים וכך לא נוצר אירוע מס. כך משקיע פרטי שרוכש יחידות של קרן נאמנות חייבת בעלת הפסדים צבורים שמשקיעה באג"ח יכול ליהנות מפוטנציאל רווחי הון עתידיים באג"ח וכן מתשואות אג"ח ברוטו של האג"ח בקרן ללא תשלום מס כלשהו עד גובה קיזוז יתרת ההפסד הקיימת בקרן.

היסטורית, מנהלי הקרנות יכלו לבחור אם להנפיק קרן נאמנות פטורה או קרן נאמנות חייבת. כיום כבר לא ניתן להנפיק קרנות נאמנות חייבות ולכן אחוז הקרנות החייבות שנותרו בשוק ההון בישראל הינו קטן מאוד ועוד מספר נמוך יותר של קרנות חייבות בהן ישנו הפסד צבור משמעותי אך בחיפוש קל ניתן למצוא קרנות אלה.

מאת יניב כהן תבל, מנהל תיקי השקעות

———————————————————————————————

פרסום זה אינו מהווה הצעה לרכישת יחידות בקרן. הצעת היחידות הינה ע"פ תשקיף / דו"ח שנתי בתוקף. אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עשויים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל. אין בתשואת הקרן ו/או דירוג ו/או במיקום הקרן בעבר כדי להבטיח תשואה ו/או דירוג ו/או מיקום דומה בעתיד 

מראה מראה שעל הקיר

מראה מראה שעל הקיר

 השקעות הן דבר משונה. כאשר משקיע אחד מוכר משקיע אחר קונה ממנו ובאופן מוזר שניהם חושבים את עצמם לחכמים. זה כמובן קוריוז שמבטא דיון הרבה יותר רחב בהשקעות בין משקיעים בנדל"ן, משקיעים במניות, משקיעים בסחורות וכו'. איזו קטגוריית השקעה מצליחה לתת את התשואות הטובות ביותר לאורך השנים.

בפוסט זה נבחן את הביצועים של מספר קטגוריות השקעה כדי לקבל מושג אחת ולתמיד איזו קטגוריה הצליחה להניב למשקיעיה את התשואה הגבוהה ביותר בתקופות מסוימות. כבית השקעות שפעיל למעלה מ-25 שנה בשוק ההון האמריקאי נבחן קטגוריות שונות בארה"ב ובשווקים הגלובליים.

מאג"ח ועד זהב

נסתכל על 10 קטגוריות שונות להשקעה שמייצגות טווח רחב של השקעות בשוק ההון.

  1. מניות גדולות בארה"ב (U.S Large Cap Stocks) – 500 החברות הגדולות בארה"ב
  2. מניות קטנות בארה"ב (U.S Small Cap Stocks)
  3. מניות שווקים מפותחים מחוץ לארה"ב (Int'l Developed Stocks)
  4. מניות שווקים מתפתחים (Emerging Market Stocks)
  5. אג"ח כללי בארה"ב (All U.S Bonds) – אג"ח בדירוג השקעה ומעלה כולל אג"ח ממשלתי
  6. אג"ח בסיכון בארה"ב (High-Yield U.S Bonds)
  7. אג"ח בינלאומי (Int'l Bonds) – אג"ח בדירוג השקעה מחוץ לארה"ב
  8. אג"ח ממשלת ארה"ב לטווח קצר (T-Bill)
  9. קרנות נדל"ן בארה"ב (REIT) – קרנות המשקיעות בנדל"ן מניב ונדל"ן מסחרי
  10. זהב (Gold)

בבואנו לבדוק את תוצאות הקטגוריות להשקעה הנ"ל השאלה החשובה היא כמובן ממתי מודדים. אנו נסתכל על טווחים שונים להשקעה, חלקם קלנדריים ובחלקם המדידה נעשתה פרק זמן קצר אחרי משבר בשוק ההון או ירידות חזקות כדי לבדוק איזו קטגוריה עשתה את הביצועים הטובים ביותר אם היינו נכנסים בנקודות שפל בשוק ההון. המדידה נערכה עד ליום 31.10.2020, כאשר התשואות כוללות השקעה חוזרת בדיבידנדים וכן התשואות מנוכות אינפלציה, כלומר השקעות ריאליות.

מראה מראה שעל הקיר איזו השקעה הניבה את התשואה הטובה בעיר?

שנת 2020 הייתה שנה מאתגרת בכל קנה מידה ותיזכר עוד שנים רבות בהיסטוריה של שוק ההון. לכן מעניין לבדוק בראש ובראשונה מה עשו הקטגוריות הנ"ל בשנה זו. להלן התוצאות מהגבוה לנמוך:

  1. Gold – 21.9%
  2. All U.S Bonds – 4.9%
  3. I'ntl Bonds – 2.6%
  4. U.S. Large Cap Stocks – 1.5%
  5. High-Yield U.S. Bonds – 0.5%-
  6. Emerging Market Stocks – 0.7%-
  7. T-Bill – 0.7%-
  8. U.S. Small Cap Stocks – 5.5%-
  9. Int'l Developed Stocks – 10.3%-
  10. REIT – 16.4%-

אין ספק שבשנים של משבר הזהב מככב. המשקיעים עוברים מנכסים מסוכנים כמו קרנות נדל"ן אל נכסים בהם הם מרגישים יותר בטוחים כמו זהב. ועדיין קטגוריית מניות גדולות בארה"ב מצליחה להניב תשואה חיובית.

השקעות בשוק ההון וקרנות נדל"ן הן השקעות לטווחים ארוכים לכן כעת נבחן את תוצאות הסקטורים בטווחים יותר ארוכים.

איזו קטגוריה השיגה את התוצאות הטובות ביותר בעשר השנים האחרונות 2010-2020?

  1. U.S. Large Cap Stocks – 203.5%
  2. U.S. Small Cap Stocks – 165%
  3. REIT – 117.8%
  4. High-Yield U.S. Bonds – 67.6%
  5. Gold – 38.8%

10.  T-Bill  – 12.3%-

בעשר השנים האחרונות השקעה במניות גדולות וקטנות בארה"ב השיגו תשואה טובה יותר מאשר השקעה בקרנות נדל"ן. מעניין יהיה לבדוק את התוצאות רגע לאחר משבר הסאב פריים ב 2008, משבר בו קרס ענף הנדל"ן בארה"ב ומחירי הנדל"ן היו בשפל. האם לדעתכם התמונה תשתנה?

תוצאות ל 2009-2020

  1. U.S. Small Cap Stocks – 351.6%
  2. REIT – 275.1%
  3. U.S. Large Cap Stocks – 274.2%
  4. High-Yield U.S. Bonds – 227.3%
  5. Gold – 166.8%

10.  T-Bill – 85.6%

גם לאחר משבר הסאב פריים מי שהשקיע בקרנות נדל"ן בנקודת השפל בארה"ב הצליח להניב תשואה גבוהה יותר רק במעט מאשר השקעה במניות גדולות בארה"ב אך עדיין נמוכה יותר משמעותית מהשקעה במניות קטנות בארה"ב.

איזו קטגוריה השיגה את התוצאות הטובות ביותר בעשרים השנים האחרונות 2000-2020?

  1. REIT – 359.7%
  2. Gold – 292%
  3. Emerging Market Stocks – 133.6%
  4. U.S. Small Cap Stocks – 219.1%
  5. U.S. Large Cap Stocks – 115%

10.  T-Bill – 9.4%-

בעשרים השנים האחרונות השקעות בקרנות נדל"ן וזהב הצליחו להניב תשואה גבוהה יותר מאשר השקעה במניות בארה"ב. מה לדעתכם יכולה להיות הסיבה? התשובה טמונה בשנת 2002 בה התרחש אחד מהמשברים הגדולים בשוק ההון, התפוצצות בועת הדוט.קום בה קרסו מניות הטכנולוגיה. מעניין יהיה לבדוק אם התמונה משתנה אם בוחנים את התוצאות רגע לאחר המשבר.

תוצאות לשנים 2003-2020

  1. U.S. Small Cap Stocks – 326.4%
  2. Emerging Market Stocks – 285.6%
  3. U.S. Large Cap Stocks – 270.3%
  4. Gold – 260.4%
  5. REIT – 235.5%

10. T-Bill – 13.2%-

התמונה אכן משתנה שוב לטובת השקעה במניות בארה"ב שמצליחות להשיג תשואה טובה יותר מאשר בקרנות נדל"ן וזהב.

התקופה האחרונה שנבחן תכלול את 35 השנים האחרונות. תקופה ארוכה שיכולה לייצג לא מעט עליות ומורדות בשוק ההון אך יחד עם זאת עדיין להישאר תקופה רלוונטית.

תוצאות לתקופה 1985-2020

  1. Emerging Market Stocks – 1666.3%
  2. U.S. Large Cap Stocks – 1653.7%
  3. U.S. Small Cap Stocks – 1279.5%
  4. REIT – 1040.4%
  5. Int'l Developed Stocks – 563%

9. Gold  – 122.3%

10. T-Bill – 29.3%

בתקופה רבת שנים זו המסקנה ברורה. שוקי המניות בארה"ב מצליחים להשיג תשואות גבוהות יותר באופן משמעותי מהשקעות בקרנות נדל"ן. שימו לב שב-35 שנים השקעה בזהב מגיעה למקום התשיעי עם תשואה נמוכה ביותר של 122.3%.

אם נסכם את המסקנות נראה שאמנם התוצאות משתנות בהתאם לתקופות השונות בהן מתחילים למדוד, אולם ב-5 מתוך 6 תקופות בהן מדדנו את תוצאות הקטגוריות השונות, השקעות במניות גדולות או קטנות בארה"ב הצליחו להניב תשואות טובות יותר מאשר קטגוריית קרנות הנדל"ן וב-4 מתוך 6 תקופות השקעות במניות גדולות או קטנות בארה"ב הצליחו להניב תשואות טובות יותר גם מהשקעה בזהב. ההשקעה עם התשואה הנומוכה ביותר בכל אחת מהתקופות הייתה השקעה באג"ח לתקופה קצרה של ממשלת ארה"ב.

  • מקור הנתונים: Visual Capitalist

יניב כהן תבל, מנהל תיקי השקעות

אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עשויים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

ציפיות ציפיות וציפיות

ציפיות ציפיות וציפיות

בעבר, כשעוד הייתי מנהל השקעות בתחילת דרכו, שאל אותי חבר שהתחיל לסחור בניירות ערך בשוק ההון לגבי מניה של חברה מסוימת, 'למה שלא אקנה את המניה של החברה? הרי החברה כל שנה מרוויחה כסף ולכן אין סיכוי שהמניה תרד'. השאלה הזאת תישמע לחלק מהציבור שאלה לגיטימית והגיונית אך כמובן שזאת שאלה שמבטאת נאיביות מסוימת בשוק ההון. עוד נחזור לתשובה.

מדוע קיים הסיכוי לרווח או להפסד בשוק ההון?

בואו ניקח מצב עולם שבו הכל היה ידוע מראש, רווחי החברות בעתיד היו ידועים מראש, מחירי הסחורות העתידיים, שער החליפין העתידי, האינפלציה העתידית הייתה ידועה מראש וכו'. מה היה פוטנציאל הרווח או ההפסד בנכסים הנסחרים בשוק ההון במקרה כזה? במילה אחת, אפס. מדוע? כי היינו עושים חשבון פשוט והיינו מוכנים לשלם כבר היום במזומן את הפוטנציאל המשתקף בעתיד, ולכן היינו משלמים מחיר מלא ללא אפשרות רווח או הפסד.

כאמור, בעולם האמיתי כלום לא ידוע מראש, לכן כל משקיע מתנהל בהתאם לציפיות שלו על מה הולך לקרות בעתיד ובהתאם להתממשות הצפיות או אי התממשות הציפיות שלו גלום פוטנציאל הרווח או ההפסד בשוק ההון.

נחזור רגע לשאלת התם של אותו חבר. אם ניקח לדוגמה את אותה חברה שהינה רווחית בכל שנה ושנה בשנים האחרונות, היינו יכולים להגיד שינו סיכוי סביר שגם בשנה הבאה היא תהיה רווחית ובשנה שלאחריה וכנראה אף בשנים הבאות. לכן כאשר המשקיעים בוחנים את שווי המניה הם מצפים לרווחיות עתידית כלשהי של החברה וכבר לוקחים זאת בחשבון במחיר שהם מוכנים לשלם. ומה יקרה אם בעתיד הצפיות לא תתממשנה כמו שצפו המשקיעים בתחזיות שלהם? המשקיעים יעריכו מחדש,או יתאימו את הציפיות שלהם מחדש, לרווחיות החברה כך שמחיר המניה ירד אם רווחיות החברה הייתה מתחת לציפיות המשקיעים לגבי הרווח העתידי של החברה, או מחיר המניה יעלה במידה ורווחיות החברה 'היכתה' את ציפיות המשקיעים שחזו בעבר.

דוגמא נוספת היא ציפיות המשקיעים לגבי הריבית במשק. לשינוי בריבית על ידי נגיד הבנק המרכזי יכולה להיות אפקטיביות רבה יותר על מחירי הנכסים והכלכלה אם השינוי בריבית היה שלא על פי ציפיות המשקיעים. כלומר לגורם ההפתעה בציפיות המשקיעים תפקיד מפתח בתמורות שחלות בכלכלה בכלל ובשוק ההון בפרט.

 

אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עשויים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

 

 

 

 

מה יאמרו מדדי הבורסות על טראמפ או על ביידן - היום הגדול הגיע?

מה יאמרו מדדי הבורסות על טראמפ או על ביידן – היום הגדול הגיע?

כלכלת העולם החופשי בוחרת היום מנהיג, אירוע משמעותי אין ספק עם השפעות ארוכות טווח. אירוע גדול כזה נותן בוודאי משקל להחלטות המשקיעים בעולם בכלל ובארה"ב בפרט.

כבית השקעות שלמעלה מ 25 שנה פועל בבורסה האמריקאית יש לנו עניין רב במתחולל בארה"ב, בכלכלה ובממשל ופוליטיקה, שלהם השלכות על כל כלכלות העולם.

לאירועי בחירות באופן כללי יכולות להיות השפעות על שוקי ההון שכן המנהיג או המפלגה הנבחרת מביאים איתם מדיניות כלכלית וסוציאלית שמשפיעה ישירות על רווחי הסקטור העסקי בצד הקפיטליסטי או על רווחת התושבים בצד הסוציאליסטי.

בארה"ב הקטבים במדיניות של שני המנהיגים ברורה. טראמפ שמגיע מהעולם העסקי הראה שגם פוליטיקה אפשר לנהל כעסק. לדוגמה ההתנהלות שלו במלחמת הסחר עם סין היא כמו חברת ענק אחת שמתחרה בחברת ענק אחרת כאשר המטרה העליונה היא למקסם את רווחי החברה שהיא כמובן הצמיחה בארה"ב ואילו השיקולים המדיניים נדחקו הצידה.

ביידן איש פוליטיקה וותיק שהיה סגן נשיא וסנטור במשך עשרות שנים רגיל לעסוק בעבודה ציבורית, למען רווחת הציבור גם אם זה יבוא על חשבון רווחי הסקטור העסקי כמו למשל החשיבה שלו לפרק את ענקיות הטכנולוגיה לחברות קטנות.

אפשר לומר שטראמפ הוא בעל אסכולה קפיטליסטית קלאסית, כלומר הכלכלה ורווחי החברות הם בראש סדר העדיפויות שלו ומתוך זה שהכלכלה תצמח כך גם רווחת הציבור תגדל. המדיניות של ביידן יותר סוציאליסטית כלומר נפנה יותר משאבים לרווחת הציבור היום על פני תמיכה בעסקים.

מהן ההשפעות קצרות וארוכות הטווח של בחירות על שוקי ההון?

מתוך כך שדאגתם של המשקיעים בשוק ההון היא בראש ובראשונה לרווחי החברות, כמובן שהעדפתם היא מדיניותו של טראמפ. ראינו זאת בבחירות 2016, כאשר טראמפ נבחר מדדי הבורסה בארה"ב עלו בצורה ניכרת עוד לפני השבעתו של טראמפ. לזה קוראים השפעה קצרת טווח, מדוע? כי הייתה ציפייה של המשקיעים שמשנתו הכלכלית של טראמפ תעזור לרווחי החברות לגדול ולכן המשקיעים כבר לקחו מקדמה מראש. לעומת זאת בימים אלה הסקרים בארה"ב נוטים דווקא לכיוון ביידן. מבחינת המשקיעים הוא נתפס כמי שייתן יותר תשומת לב לטיפול בנגיף הקורונה, יעביר לא מעט תקציבים לתשתיות ויעלה את המיסוי רק על האוכלוסייה העשירה, נושאים שבהחלט יש להם השפעה חיובית על הכלכלה ולכן מניות של סקטורים מסוימים כמו תשתיות ואנרגיה ירוקה בהחלט נהנו לאחרונה מציפייה זאת, לעומת ירידות במניות ענקיות הטכנולוגיה שאותן חושב ביידן לפרק לחברות קטנות. גם כאן ניתן לומר שזוהי השפעה קצרת טווח על שוק ההון בה המשקיעים לוקחים מקדמה כלשהי על חשבון הציפייה לעתיד.

ההשפעה ארוכת הטווח של מי שייבחר היא כמובן המעניינת יותר. יישום המדיניות הכלכלית, הרפורמות, ובעת הזאת כמובן המלחמה בנגיף הקורונה שלה יש כרגע את ההשפעה ארוכת הטווח הגדולה ביותר. היישום והטיפול במשבר הכלכלי והבריאותי בין אם זה יהיה טראמפ או ביידן יקבעו את כיוון מדדי הבורסה בשנים הקרובות.

לסיכום, לימי הבחירות עצמם, לפני ואחרי, ישנה השפעה קצרת טווח על מדדי שוק ההון. לכן בימים אלה האסטרטגיה היא לנצל הזדמנויות ולעשות התאמות בהשקעות בין אם הם עולים או יורדים. העוגן בהשקעות צריך להישען על השפעות ארוכות הטווח של יישום המדיניות והרפורמות של כל אחד מהמנהיגים.

יניב כהן תבל, מנהל תיקי השקעות

אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עשויים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

מניה

מניה

מניה רגילה (מ"ר) מקנה למחזיק בה בעלות וזכויות בחברה (בניגוד לאג"ח שאינה מקנה זכויות בחברה). למעשה בכל חברה שמוקמת נרשמים בעלי המניות ברשם החברות ובספרי החברה. מניות של חברה יכולות להיות באחזקה פרטית של בעלים יחיד או מספר בעלים או באחזקה ציבורית בה החברה מנפיקה מניות לציבור על מנת לגייס הון ואז המניות יכולות להיסחר בבורסה ולהחליף ידיים.

איזה זכויות בחברה מקנה מניה רגילה למחזיק בה?

הזכות הראשונה שמניה מקנה הינה זכות ההצבעה באסיפת בעלי המניות של החברה שבה מתקבלות החלטות כמו מינוי דירקטורים, שינויים בתקנון החברה ואישור עסקאות שונות. ככל שמחזיקים יותר מניות הכוח להשפיע על ההחלטות באסיפה גדול יותר.

הזכות השנייה שמקנה מניה הינה הזכות להשתתף ברווחי החברה. רווחי החברה יכולים להישאר בתוך החברה לצורך השקעות חדשות או להיות מחולקים כולם או חלקם לבעלי מניותיה כדיבידנד. לבעלי המניות תמיד קיים הקונפליקט האם ליהנות מהרווחים עכשיו באמצעות חלקות דיבידנד או להשאיר את הרווחים בחברה ולהשקיע אותם בהתרחבות והגדלת הצמיחה בחברה. גם בין בעלי המניות לבעלי האג"ח של אותה חברה יש קונפליקט. למרות שבעלי האג"ח קודמים לבעלי המניות בקבלת החוב שלהם מהחברה, עדיין כאשר מחלקים את רווחי החברה כדיבידנד לבעלי המניות, קופת המזומנים קטינה ולשנים הבאות נשאר פחות כסף לתשלום החוב לבעלי האג"ח ולכן לעיתים בעלי האג"ח מטילים מגבלות על דיבידנדים בעת גיוס החוב.

הזכות השלישית שמניה מקנה הינה הזכות לקבל חלק מנכסי החברה בעת פירוקה. כאשר החברה מתפרקת ומגיעה לסוף קיומה, נכסי החברה משמשים לכיסוי חובותיה והיתרה מחולקת לבעלי המניות.

ישנם סוגים שונים של מניות כמו מניות בכורה, מניות שליטה וכו' אך הזכויות הנ"ל הן הזכויות הבסיסיות שמקנה מניה.

בארה"ב כאשר מדברים על מניות באופן כללי הן נקראות Stocks, כמו Stock market או Energy stocks. וכאשר מדברים על מניות של חברה ספציפית הן נקראות Shares, כמו לדוגמה Apple shares. בתמונה ניתן לראות שטר ישן משנות השישים שהקנה 100 מניות דירקטומט למחזיק בו.

אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עשויים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

מחיר אג"ח

מחיר אג"ח

בהמשך לפוסט השבועי בנושא האג"ח, נציין כעת מושגים הקשורים בנושא ונציין עובדות מעניינות בשפה פשוטה ומובנת לכולם.

כאמור אג"ח הינו נייר ערך שממשלה או חברה מנפיקה על מנת לגייס הלוואה מהציבור או מגופים שונים. בניגוד למניה שבה ישנם מודלים מורכבים להערכת שווי המניה/חברה, הערכת מחיר האג"ח יותר פשוטה יחסית שכן ישנו תזרים קבוע של ריבית וקרן (במקרה של אג"ח בריבית קבועה) במועדים ידועים מראש.

באופן כללי הערכת שווי של נכסים או מחיר של נכס מבוססים על התזרים הכספי שהנכס מניב לנו בכל שנה. במילים פשוטות, או כמו שנהוג לומר 'בחישוב של סנדלר' (מבלי לפגוע בכבודם של הסנדלרים) תגיד לי כמה אני מקבל כל שנה מהנכס ואגיד לך כמה אני מוכן לשלם עליו. קל להבין זאת דווקא במקרה של חישוב מחיר אג"ח כפי שנראה כעת.

נניח ישנו אג"ח של ממשלת ישראל שמשלמת ריבית קבועה של 5 אגורות בכל שנה במשך 3 שנים, ובתום 3 שנים בפדיון משלמת גם קרן של 100 אגורות. כמה תהיו מוכנים לשלם על תזרים כזה? בואו נבדוק.

נניח שנשלם 100 אגורות עבור האג"ח. במקרה כזה נקבל 5 אגורות בכל שנה על 100 אגורות ששילמנו במשך 3 שנים. כלומר במידה ונחזיק את האג"ח עד הפדיון התשואה השנתית שלנו מהאג"ח הממשלתי תהיה 5% (תשואה שנתית = כמה שהנכס נותן לנו בכל שנה לחלק למחיר ששילמנו). האם משתלם לנו? ברור שכן וכולנו נקפוץ על המציאה. מדוע? כי הריבית האלטרנטיבית שנקבל בהשקעה דומה תהיה הרבה יותר נמוכה, כמו למשל הריבית האלטרנטיבית שנקבל על פיקדון בבנק למשך אותה תקופה.

נניח שמקבלים על פיקדון בבנק 1 אגורות בכל שנה במשך 3 שנים על קרן של 100 אגורות, כלומר תשואה שנתית של 1% בשנה, הרבה פחות מאשר התשואה באג"ח, אם כן במקרה כזה מה המקסימום שנהיה מוכנים לשלם על אותו אג"ח ממשלתי שנותן 5% תשואה שנתית? נהיה מוכנים לשלם מחיר מקסימלי כזה שישווה את התשואה לפדיון של האג"ח ל 1% בכל שנה כמו הפיקדון בבנק. מבלי להיכנס לחישוב עצמו נהיה מוכנים לשלם כ- 112 אגורות עבור האג"ח, במחיר הזה התשואה לפדיון של האג"ח הינה גם 1%.

כעת אנו מבינים שככל שהריבית האלטרנטיבית בשוק נמוכה יותר, מחירי הנכסים בכלל ומחירי האג"ח בפרט גבוהים יותר ולהיפך.

אם כן, ראינו את הבסיס כמה כדאי לשלם עבור אג"ח מסויים, כמובן שישנם אג"חים מסוגים שונים שמחירם נקבע בהתאם כמו אג"ח קונצרני, אג"ח צמוד מדד, אג"ח בריבית משתנה, אג"ח להמרה וכו' והסוחרים בשוק הון מוכרים או קונים בהתאם לאלטרנטיבות השונות הקיימות בשוק.

 

אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עשויים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

 

 

תמונת אווירה

אגרת חוב (אג"ח)

אג"ח הוא נייר ערך המונפק על ידי ממשלה או חברה (אג"ח קונצרני) לצורך לקיחת הלוואה מהציבור. אגרת החוב משלמת ריבית במהלך תקופת האחזקה לרוב פעם בשנה, ואת הקרן לרוב בסוף תקופת חיי האגרת כלומר בפדיון.

משקיע באג"ח ממשלתי משמעו שנתן הלוואה לממשלה לצורך מימון פעילות הממשלה. בתמורה הממשלה משלמת לבעל האג"ח ריבית שסוכמה מראש ביום הנפקת האג"ח וכן את הקרן בפדיון האגרת.

משקיע באג"ח של חברה (אג"ח קונצרני) משמעו שנתן הלוואה לחברה לצורך מימון פעילות החברה אשר תשלם בתמורה ריבית ואת הקרן למחזיק האג"ח. להבדיל ממניה של חברה, המחזיק באג"ח הינו בעל החוב של החברה ואינו שותף בחברה ולא שותף ברווחי החברה.

חברה יכולה לקבל הלוואה גם מהבנקים אז אם כן מדוע מנפיקות אג"ח? לכך מספר סיבות:

  1. לחברות אשר רוצות לגייס סכום הלוואה גדול של עשרות ואף מאות מיליוני ₪ קשה לגייס זאת מבנק אחד או אף משני בנקים שונים, לכן בהנפקת אג"ח סכום ההלוואה הגדול מתחלק בין הרבה גופים מוסדיים שונים כמו קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות נאמנות ואף בין משקיעים פרטיים, לכן כאשר הסיכון מתחלק בין הרבה גופים קל יותר לגייס הלוואה.
  2. לרוב החוב שהחברה תגייס באג"ח יהיה זול יותר מאשר החוב שתגייס דרך הבנקים. במילים פשוטות הריבית שהמשקיעים ידרשו מהחברה בגין ההלוואה באמצעות אג"ח תהיה נמוכה יותר מהריבית אשר ידרשו הבנקים עבור אותה הלוואה כיוון שסכום ההלוואה מתחלק בין הרבה גופים שונים.
  3. בהלוואה באמצעות אג"ח החוב של החברה הופך להיות סחיר בבורסה כלומר ניתן לקנות ולמכור את האג"ח בניגוד להלוואה בבנק שאינה סחירה. כך חברה שלדעתה מחיר האג"ח שלה בבורסה נמוך יכולה לשוב ולרכוש את האג"ח בזול מידי המשקיעים.

לאג"ח ממשלתי ולאג"ח קונצרני יש דירוג אשראי (למשל, AA, BBB) שמבטא את יכולת ההחזר של ההלוואה למשקיעים. דירוג גבוה יותר מבטא יכולת החזר גבוהה יותר של ההלוואה וסיכון נמוך יותר עבור המשקיעים ולכן הריבית הנקובה באג"ח תהיה נמוכה יותר.

באופן כללי אג"ח ממשלתי נחשב אג"ח עם סיכון נמוך יותר מאשר אג"ח חברות שכן לממשלה סיכוי נמוך יותר שלא תחזיר את ההלוואה.

 

אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.